© Copyright 2020 Sosiaalialan Digitaaliset Oy.

Hakeminen Kelan kuntoutuspsyko-terapiaan

Jos olet työikäinen (16-67 -vuotias) ja työ- tai opiskelukykysi on uhattuna toistuvien psyykkisten oireiden takia (esim. masennus- tai ahdistusoireilu), voit hakea tukea kuntoutuspsykoterapiaan Kelalta.

Lue tarkemmin ohjeita Kelan sivuilta tästä.

1. Työ- ja opiskelukykyä haittaavat psyykkiset oireet

Tunnistatko ahdistusta, masennusta tai muita mielenterveyden ongelmia, jotka uhkaavat opiskelu- tai työkykyäsi? Oireiden aiheuttajan ei kuitenkaan tarvitse liittyä työhön.

2. Diagnoosi ja psykiatrinen hoitokontakti

Varaa aika psykiatrin vastaanotolle (julkinen psykiatrian poliklinikka, työterveys tai yksityinen psykiatri) saadaksesi diagnoosin. Diagnoosin saatuasi käynnistyy kolmen kuukauden seurantajakso. Seurantajaksoon kuuluu psykiatrin tarpeelliseksi arvioimaa psykiatrista hoitoa esimerkiksi keskustelukäyntien muodossa. Voit jo tässä vaiheessa varata aikoja psykoterapeutille omakustanteisesti. Psykiatri myös arvioi, onko kuntoutupsykoterapia sinulle oikea ja soveltuva hoitomuoto. Tilanteesi mukaan myös lyhyempi hoitojakso voi tulla kyseeseen.

3. B-lausunto ja psykoterapeutin valinta

Jos kuntoutuspsykoterapia on sinulle oikea hoitomuoto, psykiatri laatii seurantajakson päätteeksi Kelaan B-lausunnon. Voit etsiä sopivaa psykoterapeuttia. Suosittelen varaamaan tutustumisajan ainakin muutamalta psykoterapeutilta. On tärkeää, että koet yhteistyön toimivaksi, ja että sinusta tuntuu hyvältä ja turvalliselta jakaa henkilökohtaisia asioita terapeuttisi kanssa. Kun löydät sopivan terapeutin, voit tehdä hakemuksen Kelan tuesta.

Built with Mobirise